Tuzla i Sarajevo se guše u smogu. Nadležne institucije poručuju – zrak je čist!

Zagađen vazduh koji se nadvio nad sarajevsku opštinu Ilidža, kažu stručnjaci, prijeti zdravlju svih onih koji su mu duže bili izloženi, a za zdravlje strahuju i ostale Sarajlije, koje juče ujutru nisu vidjele u magli prst pred okom, kao ni Tuzlaci.”Ovaj nivo zagađenja neminovno dovodi do pogoršanja stanja lica koja boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća, ali svaki duži boravak napolju ugrožava i zdravlje zdravih građana”, kazala je za Nezavisne Nada Čivić, specijalista pulmologije iz Sarajeva.

Prema njenim riječima, zaštitne maske treba da koriste samo osobe koje duže borave u ovakvim uslovima, mada, kako naglašava, one mogu zadržati samo najveće čestice čađi.Savjetuje što manji boravak na otvorenom, kao i provođenje svakog slobodnog trenutka na planinama.Amela T. iz Sarajeva kaže da se ovih dana u gradu teško diše.”Jedva sam se ujutru kretala zbog magle prema poslu, držala sam šal preko usta. Najviše me strah zbog mog malog sina, koji ima respiratornih problema”, rekla je Amela.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu da su vrijednosti koncentracije PM10 još značajno iznad tolerantne vrijednosti.”Preporuke za stanovništvo su da smanje kretanje u ovom periodu povišenih koncentracija, te izlaganje u što je moguće manjoj mjeri, naročito tokom večeri i rano ujutro. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike”, apelovali su u Zavodu.

Na pitanje novinara da li će opština Ilidža, koja je dospjela na vrh skale, poduzimati mjere ukoliko se koncentracija zagađenja nastavi, iz opštine su nas uputili na Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, gdje su nam rekli da ministar trenutno nije tu, te da nisu u mogućnosti da daju izjave.

I Tuzlaci se žale na zagađenost vazduha i kažu da se mora nešto preduzeti.”U večernjim satima taj naš tuzlanski zrak više podsjeća na dim, što on zapravo i jeste. Zastrašujući su podaci o konstantnom povećanju broja oboljelih od karcinoma pluća, a na Pedijatriji su redovi veliki za inhalacije ventolinom. Svako drugo dijete ima bronhitis. Ovo je strašno i nadležni moraju što prije reagirati”, požalila se jedna Tuzlanka.

Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, međutim kaže da trenutna situacija nije ni blizu one kada se proglašavaju epizode zagađenja, te da je “zrak čist”.Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do alarmantnog zagađenja postoji plan interventnih mjera i tada proglašavaju neku od tri predviđene epizode.

Dodao je da se nakon toga preduzimaju mjere koje mogu biti u vidu upozorenja građana ili čak, u slučaju većeg zagađenja, zabrane prometovanja vozila ili privremene obustave nastave u školama.Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, kazala je da je strašno čuti da neko kaže da je kvalitet zraka, čije zagađenje prelazi 300 mikrograma po metru kubnom, dobar.”Ako uzmete u obzir da Pariz za zagađenje od 80 mikrograma po metru kubnom preduzima ogromne mjere, onda je užasno kad čujete da je vazduh čiji indeks zagađenosti prelazi 300 čist i dobar”, naglasila je Agićeva.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!