Jasmin Imamović iznio svoj plan “za spas FBiH”: “Sve drugo vodi nas u siguran bankrot!”

Trenutno administrativno uređenje nezadrživo nas gura u bankrot, a jedini izlaz iz te situacije je racionalizacija Federacije BiH, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u subotu u Mostaru. Imamović je na sesiji udruge Hercegovački forum predstavio svoj plan racionalizacije Federacije BiH koji podrazumijeva, među ostalim, ukidanje sudske, izvršne i zakonodavne vlast u županijama.

– Mi u Federaciji BiH imamo 142 ministra, 142 tajnika ministarstava, tri stotine pomoćnika ministara, preko 300 savjetnika ministara, 11 premijera, nekoliko stotina dobro plaćenih skupštinskih zastupnika, a skupštine imaju preko hiljadu plaćenih komisija i odbora, imamo i 35 nebudžetskih fondova, za mirovine, ceste, zdravstvo… – kazao je Imamović.

Po njegovim riječima, takvo državno uređenje konzumira veliki dio javnih prihoda, a dok se ne smanji javna potrošnja, neće biti povećanja stope zaposlenosti niti povećanja plaća i mirovina.- Moja inicijativa se svodi na četiri točke. Prva je zadržati kantone kao ustavnu kategoriju i teritoriju. Druga je ukinuti izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u kantonima i skoro sve nadležnosti podijeliti između federalne i lokalne razine – pojasnio je Imamović.

Treća točka predviđa zamjenu 35 izvanproračunskih fondova s pet fondova u kojima bi Ustavom bila zagarantirana nacionalna i županijska zastupljenost u upravljačkim strukturama, dok se u četvrtoj točki predlaže proširenje Vlade Federacije BiH s deset ministarstava, za svaku županiju po jedno ministarstvo.- Ti ministri sjedili bi u svojim kantonima i sudjelovali na sjednicama Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru. Dakle, s deset federalnih ministara zamijenili bi postojećih 140 kantonalnih – istaknuo je Imamović.

Tuzlanski gradonačelnik kazao je kako bi se ovakvim uređenjem Federacije BiH centralizirala sredstva, ali bi se decentraliziralo odlučivanje.- U tijelima koja odlučuju bio bi minimalno barem po jedan predstavnik kantona bez obzira na njegovu veličinu. Time bi omogućili potpunu regionalnu i nacionalnu ravnopravnost – kazao je.

Svoju inicijativu Imamović je u proteklom razdoblju predstavio velikom broju načelnik i gradonačelnika koji je, po njegovim riječima, mahom podržavaju.Prvi čovjek Tuzle kaže kako praktično nema gradonačelnika i načelnika u Federacije BiH koji se ne slaže s njegovom inicijativom, samo što ga neki, zbog stranačke pripadnost, ne smiju javno podržati.

Racionalizacija Federacije BiH podržat će i gospodarstvenici, smatra Imamović, jer bi se smanjenjem javne potrošnje otvorio prostor i za rasterećenje gospodarstva.Imamović smatra kako su najveći protivnici njegove inicijative vladajuće stranke SDA i HDZ BiH.- SDA i HDZ BiH nisu za ovu inicijativu zato što imaju najviše uhljebljenih kadrova, stranačkih plaćenika. Otvoreni saveznik ove ideje je SDP BiH, ali ja inzistiram da to bude građanska inicijativa – kazao je Imamović.

Dodao je kako je njegov plan u interesu svih naroda i građana te izrazio nadu da će što veći broj stanovnika FBiH to prepoznati i podržati njegovu ideju.


Poziv posjetiocima: Poštovani posjetioci, pozivamo vas da diskutujete i komentarišete sadržaje naše Web stranice. Da bi ste diskutovali uključite se u našu Facebook grupu (koja je ujedno i Forum za diskusiju o temama koje obrađuje Tuzlanska Republika), klikom na link: https://www.facebook.com/groups/tuzlanskarepublika. Hvala!